Arne Dørumsgaard,  Barndomsårene

Den første komposisjonen

Arne 9 år, 2

Allerede som 5-6 åring komponerte Arne Dørumsgaard sin første melodi, «Sildrebekk». Notene har det ikke lykkes å finne, men både noter og innspillinger av «Kvelding», som han skrev da han var 12 år, finnes. Den ene innspillingen er med barytonsangeren Olav Eriksen. Den andre er med sopranen Svanhild Helland Hansen. På den akkompagnerer Arne.

KVELDING AV ARNE DØRUMSGAARD

Olav Eriksen var omgangsvenn med Arne. Organisten Søren Gangfløt, dirigenten Karsten Andersen, og Olav Eriksen var alle ungdomsvenner (Olav Eriksen var 6 år yngre enn Arne). På Wikipedia står bl annet dette om ham:

Olav Eriksen begynte å studere musikk i København. Komponisten og sangeren Arne Dørumsgaard fattet interesse for ham, og introduserte ham for bl.a. Kirsten Flagstad som han prøvesang for. Hun oppmuntret ham til å gå videre med sangen. En velstående person bisto med midler så han kunne fortsette studiene i København i to nye sesonger. I Stockholm studerte han med Andrejeva von Skilondz som bl.a. var lærer for Eva Prytz og Elisabeth Söderström.

Olav Eriksen
OLAV ERIKSEN

 

I 1954 studerte han i Roma ved Conservatorio di Sancta Cecilia, verdens eldste musikkonservatorium. Der var han elev av Madame Maraliano Mori . I 1974 mottok han Griegprisen for sin innsats for Griegs musikk. I september 1982, ved åpningen av en Edvard Grieg – konsert i regi av «Scandinavia Today», ble Olav Eriksen, sammen med pianisten Audun Kayser, utnevnt til æresborger av staten Washington. Han var også Ridder 1.klasse av St. Olavs Orden.

Svanhild_Helland_Hansen2

(Klikk på bildet for å høre sangen)

Svanhild Helland Hansen som Violetta
i La Traviata. Bergen 1949

Hun var tilknyttet Den Nationale Scene i Bergen etter studier i USA hos den første Turandot: Rosa Raisa. I Bergen var hun Leonora i «Trubaduren» (1945) og Violetta i «La Traviata» (1948-49). Meget benyttet som konsertsangerinne også i USA.
(Norsk musikkhistorisk arkiv – Institutt for musikkvitenskap)

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: