1940 til 1950,  Arne Dørumsgaard,  Musikken

Krigsårene, og fritak fra arbeidstjeneste.

Arne som ung

Som ung student under krigen, ble Arne utkalt til arbeidstjeneste, en tjeneste Departementet brukte som et redskap for å gjennomføre NS-regimets politikk. For å kunne fortsette studiene, og for å slippe arbeidstjenesten, fikk han hjelp til å søke fritak fra dette. Bl annet fra Robert Riefling. Samtidig komponerte han, og fikk etterhvert utgitt noter på trykk. (Under ligger opptak med Kirsten Flagstad.)

Robert Riefling

  Flere sendte brev for å søke om fritak fra arbeidstjeneste for Arne, bl. annet pianisten Robert Riefling. Her ligger brevet i PDF-versjon. Foto: www.oslobilder.no:
Brev R Riefling_edited-1

Noe senere kom svaret fra utskrivningssjefen:

Utskrivingssjefens svarjpg

Arne komponerte videre, og de fleste av hans komposisjoner ble gjort fra 1933 til 1950. Fra da av bodde han i Frankrike, og begynte innsamlingen av de nærmere 2 000 folke og kunstsangene fra hele verden. Hvorav noen hundre ble arrangert for piano og mange også for orkester.

Bestefar far KirstenBildet viser Kirsten Flagstad på besøk hos Arne i Fredrikstad etter krigen. Arnes far Peder nr. 2 fra venstre, så Kirsten, og helt til høyre Arne.

Og her ligger En hustavle av Arnulf Øverland, til musikk av Arne, og sunget av Kirsten Flagstad. Ved flygelet Gerald Moore: KLIKK PÅ PILEN TIL VENSTRE!

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: