
Å ta vare på

Det er viktig å ta vare på ting sa Arne Dørumsgaard; «for de forteller om vår fortid, og viser veien vi har måttet gå, og inn i den fremtiden vi ikke kjenner, og som kulturen skal hjelpe oss til å overleve i». Det er viktig å bevare gamle malerier, ja også gamle bilder. Da Arne Dørumsgaard var i Stavanger i 1932, som elleveåring, fikk han en liten mappe med 25 bilder fra Stavanger og Jæren. Mange nikker sikkert gjenkjennende, de har kanskje sett bildene før, eller de levde da. Her er noen av bildene. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE MER.

Norsk Lydinstitutt tar vare på musikk; mye musikk som ville ha forsvunnet dersom ikke samlere over hele verden hadde pleiet hobbyen og lidenskapen sin og tatt vare på den. Slik er det selvfølgelig med bilder, møbler, hus osv. også; det er viktig å ta vare det, nettopp i museer og samlinger. I Norsk Lydinstitutt lokaler kan forskere, studenter, og musikkelskere lytte til grammofonplater som ikke hadde eksistert uten samlerne og instituttet. Å digitalisere alt i lydsamlingen vil ta fire fem tiår, minst, har man regnet ut. I Lydinstituttet sitter ekspertisen, og der bør den fortsatt få virke. Med digitaliseringsdrahjelp fra Nasjonalbiblioteket, som tar det norske.

Lydinstituttets samlinger består ikke bare av grammfonplater, også 14 000 timers lydopptak som bare finnes i lydinstituttet, og rundt 1500 TV-opptak finnes der. Og ikke bare klassisk; dersom du kunne tenke deg å lytte til Frankie boy på plate, eller The Beatles; bare stikk innom. Du finner det der. På originalplatene.


Slik så altså Stavanger museum ut rett etter at andre byggetgrinn sto ferdig i 1930. Og før kolossen som stenger for denne utsikten ble satt opp i 1964. Ja tidene forandrer seg; også arkitekters og politikeres smak. Er det gjort så er det gjort. Ingen vei tilbake liksom.