Krigsårene og Kirsten Flagstad

Far og Kirsten_edited-1

I tillegg til å fortsette musikkstudiene, komponerte Arne. Han skrev også musikkpedagogiske bøker, og underviste på Barrat Dues musikkinstitutt. Flere klaverstykker og sanger kom til i krigsårene.  Og vennskapet med Kirsten Flagstad begynte.

Han sier selv om dette:

Mitt tidligste minne om Flagstads stemme var i slutten av 20-årene, da jeg fikk høre et opptak med to sanger, akkompagnert av komponisten Eyvind Alnæs. En av de nydeligste av alle hennes opptak fra den elektriske tiden, før berømmelsen kom.

og fortsetter:

Da jeg var femten, hadde jeg komponert mer enn 100 sanger, de fleste skrevet for sopran, og med Kirstens stemme i tankene. Så nær inntil hennes stemme komponerte jeg dem, at mange andre sangere, fant jeg ut senere, hadde store problemer med å gjøre det Kirsten med letthet gjorde da hun sang dem.

I 1937 sendte han de først sangene til Kirsten, som takket , og fortalte at hun hadde sunget alle med Olav Kielland, som da var dirigent for Oslo Filharmoniske, ved pianoet.

Her er det første brevet fra henne, skrevet etter at han hadde oversendt sangsyklusen Haugtussa av Arne Garborg:
Første brevet

I 1943 skulle hun sunget «Søvnen» på en konsert i Stockholm. Hun skrev da i brev til Arne:

Dessverre kom jeg ikke til å synge «Søvnen»på min konsert i Stockholm. Da Martha Jensen fikk programmet for å sende det fikk hun se forfatteren av diktet (Arnulf Øverland), og frarådet meg på grunn av at alt skriftlig, også programmet, må gå gjennom sensuren.
Ingen beklager dette mer enn meg, da jeg er ordentlig glad i sangen.
Jeg vil meget gjerne høre fler av Deres kompositioner, men blir antagelig her i Kristiansand lang tid fremover. Kommer jeg til Oslo og får litt tid skal jeg ringe Dem.

Hjertelig hilsen Deres Kirsten Flagstad.

En innspilling av Søvnen ligger i innlegget «Krigsårene og huskonsertene».

Og her ligger to  sanger fra SANGER UNDER STEJERNENE, med tekster av Erik Blomberg. Innspilt med Oslo Filharmoniske i 1953. Hugo Kramm er dirigent.

Kirsten

Bildet er fra 1937.  Paramount Studios november 1937.
Fra Kirsten Flagstadmuseet.

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.