Kategoriarkiv: Musikken

Arne Dørumsgard, TV-portrettet

Far og Istvan 1983
Her gestikuleres og diskuteres det under opptakene i 1983. Far til venstre, Istvan til høyre. Det uthevede bildet øverst: Fra hagen til Nella, med utsikt mot Sveits.

I 1983 ble portrettprogrammet med Arne Dørumsgaard spilt inn i Marzio. 1 time og 13 minutter varer det. Jeg var selv tilstede under opptakene, og tok noen bilder. Jannike M. Falk og Istvan Korda Kovacs var ansvarlige for portrettet. Jannike var også programleder. Istvan hadde med seg en stab på 3; to ungarske kameramenn og en engelsk lydmann, hvorav den ene kameramannen også var produksjonsleder. Min jobb var å være en slags melommann, noe som til tider kunne være ganske vanskelig.
DET LIGGER LINK TIL TV-PORTRETTET NEDERST I ARTIKKELEN!
Fortsett å lese Arne Dørumsgard, TV-portrettet

Cachez, beaux yeux, med Gerard Souzay og Frederica von Stade

back

For et par uker siden fikk jeg en hyggelig mail fra opera og liedersangeren, tenoren Fredrik Ahnsjö. Han bor og arbeider i München. Forespørselen gjaldt noter til sangen Cachez, beaux yeux i arrangement av Arne Dørumsgaard. Jeg sendte over kopi av noten, og informerte om at den finnes i 22-hefters antologien Canzone Scordate. Som han så bestilte fra forleggeren. Fortsett å lese Cachez, beaux yeux, med Gerard Souzay og Frederica von Stade

«Etter ein rangel» av Jakob Sande.

Stiklestad Skara
Bassangeren Knut Stiklestad og pianisten Svein Amund Skara, har turnert med en egen konsert viet Arne Dørumsgaards norske komposisjoner. Vi har plukket ut sangen «Etter ein rangel» av Arne, til tekst av Jakob Sande, som var Arnes skolelærer og venn. Eller «Trur eg», som den vel er mer kjent som. Fortsett å lese «Etter ein rangel» av Jakob Sande.

Olav Eriksen, Jakob Sande og Kjell Bækkelund

Toppbilde: Peder, Kitty og Arne Dørumsgaard i Juli 1938.

Olav Eriksen som Sprecher. Wiener Staatsoper (1)

Olav Eriksen i rollen som Sprecher i Tryllefløyten. Foto: www.rolfnymark.com

I et brev til Arne i 1960 skriver operasanger og baryton Olav Eriksen dette:

Vår felles venn Fyrwald besøkte jeg i sommer på Hvaler, og vi snakket naturligvis om deg Kjære Arne. Vi tok fram gamle minner, bl. annet September 1941 da jeg lærte deg å kjenne. Du innstuderte en del vakre norske romanser og tyske lieder med meg, husker du f. eks Gesang Weylas?

Fortsett å lese Olav Eriksen, Jakob Sande og Kjell Bækkelund

Gérard Souzay synger Dørumsgaard

Gerard Souzay1
GÉRARD SOUZAY. Foto: EMI Music France.

 I 1958 i Abbey Road Studios i London, sang den franske barytonen Gerard Souzay inn en rekke sanger fra serien Canzone Scordate, «Glemte sanger», samlet inn og musikalsk gjendiktet av Arne. Innspillingene spente fra tyske, franske, spanske, italienske og over til norske sanger.  Ialt rundt 70, med Dalton Baldwin, og Jacqueline Bonneau som akkomagnatører.

Fortsett å lese Gérard Souzay synger Dørumsgaard

Skuming i tusseskog

Jonsoknatt 480

I 1940 komponerte Arne sangsyklusen «Skuming i tusseskog», til tekster av Hans Henrik Holm. I forordet sier Arne blant annet dette om dikterverket Jonsoknatt, som tekstene er hentet fra: «Et av de merkeligste dikterverk som er skapt i nordisk litteratur er Hans Henrik Holms «Jonsoknatt», som utkom i 1933. I en liten introduksjon betegner dikteren sitt verk som et folkeepos med røtter i tradisjon og sagn fra den gamle norske bondekulturen.»

Fortsett å lese Skuming i tusseskog

Pastor Fyrwald og Arne Dørumsgaard. Med musikkinnslag.

Untitled_edited-1

I 1937 kom Louis Carl Albert Fyrwald til Fredrikstad, som residerende kapellan.

”En kulturell ildsjel av en annen verden. Han var veldig interessert i filosofi, og han visste på den tiden meget som jeg gjerne skulle visst i dag om orientalsk filosofi, som jeg den gangen ikke hadde anelse om, og heller ikke ante at jeg skulle befatte meg med.” Fortsett å lese Pastor Fyrwald og Arne Dørumsgaard. Med musikkinnslag.

Arne Dørumsgaard synger 2 tyske folkesanger

Far under innspilling_edited-1

I 1950-årene og begynnelsen av 1960-årene gjorde Arne Dørumsgaard flere plateinnspillinger fra Canzone Scordate. Han sang også selv på mange av platene. Bildet er fra innspillingene, antagelig i 1955, etter han var ferdig med sangstudiene i Paris. Fortsett å lese Arne Dørumsgaard synger 2 tyske folkesanger

Intervju i La Betulla i 1994. Del 2.

Arne med Paul Robeson

I denne andre delen av intervjuet forteller Arne mer om Norsk Lydinstitutt i Stavanger; om Bauer-Müllersamlingen, og mer om bruken av samlingen i Stavanger. Intervjuet ble gjort i La Betulla, hvor Arne og Nella bodde. Med to rariteter fra samlingen. Fortsett å lese Intervju i La Betulla i 1994. Del 2.

Krigsårene og Kirsten Flagstad

Far og Kirsten_edited-1

I tillegg til å fortsette musikkstudiene, komponerte Arne. Han skrev også musikkpedagogiske bøker, og underviste på Barrat Dues musikkinstitutt. Flere klaverstykker og sanger kom til i krigsårene.  Og vennskapet med Kirsten Flagstad begynte. Fortsett å lese Krigsårene og Kirsten Flagstad