Arne Dørumsgard, TV-portrettet

Far og Istvan 1983
Her gestikuleres og diskuteres det under opptakene i 1983. Far til venstre, Istvan til høyre. Det uthevede bildet øverst: Fra hagen til Nella, med utsikt mot Sveits.

I 1983 ble portrettprogrammet med Arne Dørumsgaard spilt inn i Marzio. 1 time og 13 minutter varer det. Jeg var selv tilstede under opptakene, og tok noen bilder. Jannike M. Falk og Istvan Korda Kovacs var ansvarlige for portrettet. Jannike var også programleder. Istvan hadde med seg en stab på 3; to ungarske kameramenn og en engelsk lydmann, hvorav den ene kameramannen også var produksjonsleder. Min jobb var å være en slags melommann, noe som til tider kunne være ganske vanskelig.
DET LIGGER LINK TIL TV-PORTRETTET NEDERST I ARTIKKELEN!

Betenkt
BETENKTE! Far til venstre, så Daniel Ku, og Jannike M. Falk. Bildet er tatt under en pause i innspillingene.

Jannike Christine Mowinckel Falk er en prisbelønnet norsk filmprodusent, datter av skuespillerparet Vibeke Falk og den svenske Lauritz Falk, og oppvokst i Sverige og Norge. Etter studier i Frankrike og eksamen i filosofi i Oslo, gikk hun i lære hos NRKs teatermann Arild Brinchmann. En meget behagelig og tålmodig kvinne, far kunne være ganske tøff til tider, han visste hvordan han ville ha det.

Istvan fortviler
Jeg har kalt dette bildet for «Istvan fortviler», det var ikke alltid like lett å hanskes med far. Han hadde sterke meninger om hvordan ting skulle gjøres, og Istvan rev seg nok i håret mer enn en gang. Vi får trøste oss med at resultatet ble svært så bra, takket være flere sterke personligheter både foran og bak kamera.

Istvan Korda Kovacs ble født i Budapest i 1934, og utdannet seg ved Journalistakademiet i Budapest og The London School of Film Technique. Han kom til Norge i 1966, og laget en rekke dokumentarer, filmer og portrettprogram for NRK. Han hadde også flere fotoutstillinger både i Norge og utlandet. Han døde i 1992.

Filmopptak 83Her er filmteamet i full gang med opptak. Dette er fra scenen hvor far og Nella kommer gående ned landsbyveien, og hvor far forteller om kunsten og kunstneren.

Filmopptak i Marzio
Her skal scenen fra postkontoret tas opp. En deilig dag hvor været var topp og alle tilfreds med arbeidet som ble gjort. Inn porten til høyre ligger Albergo Milano, hvor filmteamet bodde under opptakene.

Lydmann i aksjon
Lydmann John Bird står klar mens Nella klapper Fly, en av de tre hundene de hadde; Fly, Lea og Cooki, den gamle tantens kommodehund. På det meste hadde de også 20 katter, hvorav en 2-3 stykker fikk komme inn. De andre ble matet gjennom vinduet, og på gårdsplassen.

TV staben og to til 1983
Og her er fra venstre produksjonsleder Gabriel Major, Istvan,  jeg selv, Daniel Ku og kameramann Georg Bekes. Her er vi i Varese, byen mellom Marzio og Milano. En 20 minutters kjøring fra Marzio. Historien om kineseren Daniel Ku er ganske morsom, og legges inn som en egen artikkel. Portrettprogrammet ble en stor suksess, og NRK hadde aldri fått så mye respons på et portrettprogram tidligere. 98% positivt. Men det får bli en annen artikkel.

KLIKK PÅ BILDET SÅ KOMMER DU RETT INN I PORTRETTET!

TV-programmet

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d