Stavanger kommune legger ned Norsk Lydinstitutt

«Det er viktig ikke bare å bevare lyd, å bevare bøker, å bevare malerier, det er også viktig å bevare eiendommer, gamle trær, hus, interiører, gamle møbler. Alle disse tingene er viktige for de forteller om vår fortid, og viser veien vi har måttet gå, og inn i den fremtiden vi ikke kjenner, og som kulturen skal hjelpe oss til å overleve i,»

sa Arne Dørumsgaard i TV-portrettet i 1983. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE HELE INNLEGGET)

Klikk på bildet for å se TV-portrettet med Arne Dørumsgaard

Frem til da hadde det ikke vært en så overraskende positiv respons på noe portrettprogram i NRK, brevene strømmet inn til Jannike M. Falk og de som hadde laget programmet. Den første som tok kontakt var pianisten og komikeren Leif Juster.

En av verdens største samlinger

Samme året ga Arne Dørumsgaard sin musikksamling til Stavanger kommune for en symbolsk sum av én krone. Byrettsdommer og Arbeiderpartipolitiker Olav T. Laake er mannen som fikk lydsamlingen til Stavanger. En av verdens største samlinger av klassisk musikk som også er åpen for publikum. Helt frem til nå har samlingen vært videreutviklet i pakt med avtalen med Arne Dørumsgaard, og vært tilført en rekke andre sjeldne samlinger. Men nå er det slutt; Stavanger kommune vil legge ned samlingen og bruke de 2,8 millionene på utøvende kunstnere.

«For jeg tror ikke at det finnes dummere mennesker enn at de kan ha utbytte av kultur. Og jeg tror ikke på noen finkultur, jeg tror ikke på noen høykultur, jeg tror ikke på noen lavkultur, jeg tror på én ting, og det er kultur. Det er bare om å gjøre at alle kan få anledning til å få del i den.»

Mer om samlingen og bevaring

I 1990 var Anne Elisabeth Andersen, datter av dirigenten Karsten Andersen, i Italia og besøkte Arne Dørumsgaard. Klikk på bildet for å se TV-programmet.

Styret i Lydinstituttet

består av: Bjarne Kvadsheim (SP, styreleder), Mette Vabø (V, nestleder), Olav T. Laake (AP), Stein Bjelland (representerer Staten), Mark Drews (representerer UIS, fakultet for utøvende kunstfag), og undertegnede Terje Dørumsgaard, som representerer familien. I tillegg møter advokat Carl Gunnar Sandvold som min vararepresentant.

Styret, og daglig leder Iselin Grayston, har gjort en formidabel jobb for at Norsk Lydinstitutt skal kunne fortsette driften i henhold til avtalen med Arne Dørumsgaard. De er riktignok Stavanger kommunes representanter i styret, men de har sett og forstått hva samlingen representerer, og de er klar over hva et styre i en stiftelse må forholde seg til. Kommunens avtalebrudd er ikke bare en katastrofe for instituttet og det samlingen representerer lokalt og internasjonalt. Det er også et hån mot den mannen som brukte store deler av livet sitt på å samle inn disse uvurderlige skattene, og som ga samlingen til Stavanger kommune for en symbolsk sum av én krone. Og et hån mot kulturforståelse i sin bredeste forstand.

Ikke bare plater og musikkbøker

Arne Dørumsgaard samlet ikke bare på grammofonplater, lydopptak og musikkbøker. Han samlet også inn mer enn 2 000 folkesanger fra hele verden, og ga noen av dem ut i nytt arrangement. Her plakat fra åpningen av La Scala-operaen høstsesongen 1986, hvor konserten «En hyllest til Claude Debussy» ble åpnet med tre av hans sanger.

I Dørumsgaard/Valenzasamlingen inngår også 14 000 timer opptak fra europeiske radioer. Opptak ikke bare av musikk, men også av politiske og andre viktige hendelser. Opptak som ikke finnes andre steder i verden, og som derfor er uerstattelige. Opptak som kan frigis når forholdene ligger til rette for det. Også det en del av det politikere vil kvitte seg med.

I 1947 fikk Kirsten Flagstad 

tilbake passet sitt, som den norske staten hadde tatt fra henne. Verdens største Wagnertolker gjennom tidene kunne reise tilbake til USA og fortsette karrieren sin på Metropolitanoperaen takket være en underskriftskampanje iverksatt av Arne Dørumsgaard og Bokken Lasson, hvor landets fremste kulturpersonligheter på den tiden undertegnet oppropet og gjorde dette mulig.

Nå er det Arne Dørumsgaards store gave til Stavanger by som trenger hjelp; hjelp til å videreføre det kulturarbeidet som har vært utført siden 1984.

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: