Arne Dørumsgaard. Barndomsårene.

Arne 9 år

Her er hele familien. Arne er 9 år på dette bildet.
Fra venstre; Kitty, Arne, Aase, og Peder

Arne Dørumsgaard vokste opp i Onsøyveien 89 i Fredrikstad. Huset ligger noen få meter ovenfor den lille togstasjonen Seut i Glemmen. Begge foreldrene var lærere; Peder var født 5. august 1882 i Rælingen, og Kitty 2. mars 1884 i Oslo.

Peder Dørumsgaard var en av stifterne av ”Lærernes vennekrets”, og en ivrig birøkter. Han fikk i sin tid Norges Birøkterlags fortjenestemedalje i sølv, og var formann i Glemmen og omegns birøkterlag i 8 år.
Kitty var formann i Østfold fylkeslag av Norges Lærerinneforbund fra 1935 til 1948.
Aase, Arnes søster, ble født 11. Februar 1910 i Glemminge, som det het den gang. Hun ble gift med Anders Andreassen fra Kråkerøy, som senere ble bibliotekdirektør.
Til huset hørte en flott hage med frukttrær, bærbusker og blomster, som ble kjærlig pleiet av Kitty og Peder. Den var inngjerdet, og Arne slapp sjelden utenfor porten alene. Han var nok derfor mye for seg selv, noe som helt sikkert formet hans interesse for musikk og poesi i oppveksten.
Den nærmeste naboen var gården Kjøniksen, hvor bonden Gunnar bodde med familien. Gunnar fortalte for mange år siden at en grytidlig morgen han kom hjem fra fest, fant han Arne stående i hagen med hånden til øret. ”Og hva driver så du med da Arne?”, spurte han. ”Hysj”, sa Arne, og pekte opp i luften. ”Jeg hører på fuglene, jeg skal komponere en sang”

Og den første han komponerte var en liten melodi han kalte ”Sildrebekk”. Dessverre har det ikke lykkes å finne notene til denne.
Kitty og Peder var begge religiøse kristne, og Arne vokste opp i dette miljøet.
Han var 11 år gammel da han ble redaktør av Søndagsskolebladet Maaken:

Medlemsblad, søndagsskolen

For og baksiden på Søndagsskolebladet, hvor han har skrevet tekst
og melodi til en salme  (baksiden til venstre)

Medlemsblad, søndagsskolen s 2_edited-1

De to innsidene i Søndagsskolebladet. Som viser at han tidlig
interesserte seg både for det skrevne ord, og musikk. 

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: