Arne Dørumsgaard og Telemark, del 2.

Halldis mflere

Arne Dørumsgaard hadde flere venner blant Telemarkingene, eller Telemarkskunstnerne. Telemark var også et fylke han fant svært vakkert, og satte pris på, ikke minst på grunn av den sterke folkemusikktradisjonen. Også familiært hadde han tilknytning til Telemark. Hans svoger Anders Andreassen, var sjefsbibliotekar på Rjukan.
Bildet: Halldis Moren Vesaas. Foto: Varden AS. Arthur Omre. Foto: www.adsum.no. Knut Buen. Foto: www.folkemusikk.no

halldisFoto: www.liiselotte.blogspot.no

Halldis Moren Vesaas
I 1944 ble noter til Snømorgon av Halldis Moren, som hun het den gang, utgitt. Dette er hans opus 6, nr. 3. Sannsynligvis er  den komponert noen år før 1944. Jeg finner ikke noe korrespondanse mellom dem, og muligens traff de aldri hverandre.

Og slik går diktet:

SNØMORGON
Eit under hende stilt i natt
Vi sov, og det har snødd
Og alle vegar grodde att
der alle folk hadde trødd
Vi trør og trør, men sjå, om litt
er faret grødd på ny
Og jorda ligg i nysnø-kvitt
i første gråe gry

Her ligger notene for den som kanskje tør våge seg på stykket:

Snømorgon 1

Snømorgon 2

Omre adsum no1Den tidligere sjømannen, domfelte smugleren, og fremfor alt forfatteren Arthur Omre, ser ut til å ha likt sigarer. Foto: www.adsum.no

Arthur Omre
Arthur Omre hørte til i vennskapskretsen hvor også Aslaug Vaa var med, i begynnelsen av 1950-årene. Sjømannen, smugleren og spenningsforfatteren med en rekke bøker bak seg. Hvorav 4 er blitt til film.
I 1952 skriver han bl. annet dette til Arne (utdrag):

 Porsgrunn 16/1-52
Huff, så tia flyr.

För at dikta måste man vära ensam og lat, sa Fröding, og slik er det absolutt. Man skulle ha råd til å være ensom og lat, så kanskje man av og til kunne lage noe virkelig godt. Det er ikke mengden det kommer an på, det er kvaliteten. Naturen er allikevel så full av overflod, det meste faller til jorden uten å frø seg.
Ja, åssen har du det i Paradis, da. Fortell, fortell. Foreløpig kan jeg ikke komme nedover, skjønt, jeg hadde tenkt meg vinteren der, og lenger syd. Men kanskje du kunne ordne så jeg fikk et rotehull, så jeg kunne arbeide på en roman, i fred, men jeg måtte i tilfelle leve så billig at det går vel ikke an. Jeg skriver på maskin, så jeg må ikke forstyrre noen, og ikke forstyrres av snakk og tull og tøys. Det måtte være godt å kunne tilbringe et halvt års tid slik, vi kunne jo gå ut en sjelden gang iblandt, kikke litt rundt, om ikke annet. Så får jeg ønske deg et godt nytt år, og sende deg mange gode hilsner

din venn Arthur

og  i 1956, i brev til Arne:

”Ha det godt, og legg deg også til billigere vaner enn fin lyrikk og gammel musikk. Lag en slager som erobrer den billige verden, ved siden”

Kunstnerne hadde det ikke så lett i 50-årene heller.

knut buenMultikunstneren Knut Buen.

Knut Buen
Knut Buen, vår kjente hardingfelespiller, skribent, komponist og rosemaler, er også kjent som samler av gamle viser og slåtter. Gjennom Buen kulturverksted har han utgitt en rekke fonogrammer, bøker, noter og lignende.
Arne Dørumsgaard hadde stor respekt for arbeidet hans, akkurat som Knut har for Arnes arbeid. I 1980-årene brevvekslet de om felles interesser. Arnes lydsamling inneholdt også folkemusikk, og Knut var interessert i hva som kunne ligge av skatter i samlingen, helt tilbake til voksrullenes og Pathéplatenes tid, men også på 78-plater var han svært interessert i.
(I dag oppbevares Dørumsgaard/Valenzasamlingen i Stavanger, og heter Norsk Lydinstitutt Stavanger. Den er tilført masse nytt materiale siden opprettelsen i 1984.)
Arne hadde flere av Knuts utgivelser på kassett, og var imponert over hva han har fått til. Også rosemalingen, med jordfarger, syntes han var flotte. (Jeg laget en kort videofilm fra Buen kulturverksted, og tok med ned til ham)
Arnes interesse for folkemusikk kan sies å gå igjen i det meste av det han komponerte og arrangerte. Han arrangerte også en konsert i aulaen i Oslo rett etter krigen, hvor en felespiller spilte slåtter av Knut Johannesen Dale, og en russisk pianistinne spilte de samme slåttene i bearbeidelse av Edvard Grieg.
Hans 21 binds store noteutgivelse Canzone Scordate er 134 noter arrangert for piano, som kunstsanger. Fra et utvalg på nærmere 2 000, mest glemte folkesanger Arne samlet inn fra hele Europa.

På youtube ligger denne innspillingen, «Sagafossen», som både er morsom og kvikk, og som vel kjennetegner fortelleren og felespilleren Knut Buen. Som altså Arne Dørumsgaard hadde stor respekt for. Hør ham spille Sagafossen:

Knut Buen 2
Knut Buen, med sitt store smil, og sin smittende latter. Men også alvoret kan trå frem, når Knut ser urett.

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: