Krigsårene, huskonsertene og musikken under krigen. Med musikkinnslag.

Arne spiller piano_edited-1

«Det skjer i harde tider at et folk finner seg selv. Når alt en lever for og er glad i plutselig trues med utslettelse, kreves det sterke åndelige ressurser i kampen for liv og frihet.» Om krigsårene og huskonserter.
Bildet: Arne spiller piano, kanskje under en huskonsert?

Skriver Arne i en artikkel med navn Musikklivet i Norge under krigen, skrevet rett etter krigen. Og fortsetter:

For mange har våre diktere vært en kilde til fordypelse og fornyelse i denne tiden. I Kincks essays springer den rotnorske, ukuelige og urokkelige trang til bevarelse av våre nasjonale verdier fram, og i Øverlands og Nordahl Griegs krigslyrikk flammer en brennende tro på vår seier som tidlig tente håp i våre hjerter. Men kanskje sterkere enn diktningen har musikken virket på nasjonen i ufredsårene.

Huskonsert 480 1

Slik kunne programmet til en konsert med samtidskomponister, musikere og publikum se ut.

Dette er innledningen som viser til hvordan man, for å dyrke sine musikkinteresser og få en pause fra alt det vonde som skjedde, samles for ulovlig å høre musikk. Arne fortsetter:

Noe måtte gjøres. Så kom huskonsertene, nesten den eneste form for musikkliv i landet (til nå). I heimen møtte kunstnere og publikum hverandre, og på en ganske annen hjertelig og fortrolig måte enn tidligere. Denne formen for konserter er slett ikke av ny dato. Den har sitt utspring i huskonsertene på Mozart og Haydns tid. Den veldige musikkgleden huskonsertene har gitt sitt publikum viser at behovet for å kunne høre musikk i intimere omgivelser igjen er våknet hos folk. Mange større og mindre verker er skapt i disse årene. Rent økonomisk har huskonsertene ofte støttet illegale formål og på den måten tatt del i kampen for landets frihet.
Kirkekonserter i form av musikkandakter har kunnet fortsette nokså uhindret av Quislingenes inngrep.
 

Musikkforedrag 480 1

Også musikkforedrag var en del av dagliglivet under krigen. Her innbydelse til en foredragsaften hjemme hos Arnes foreldre i huset på Seut i Fredrikstad. Så tidlig som i 1941. Bussen stoppet bare noen få meter fra huset, så busstider var satt opp i innbydelsen, som selvsagt ble levert ut hemmelig.

Musikaften 480

Og her programmet til en musikkaften i Oslo i 1944. Huskonserter, musikkaftener og foredragsaftene ble arrangert under hele krigen.

Og under her kan du trykke deg inn på hele artikkelen om Musikklivet under krigen: (i PDF-format)

Musikklivet under krigen_edited-1

Arnulf Øverland er nevnt i artikkelen Musikklivet under krigen. Her er diktet Søvnen tonesatt av Arne, og sunget inn med Kirsten Flagstad. Gerald Moore ved flygelet. Klikk under bildet:

Arnulf ØverlandI det meste av oppveksten var vi hos Margrete og Arnulf Øverland i Grotten 17. mai. Margrete var venninne av mor. For meg var det svært så spennende å besøke ham i arbeidsrommet, og gjerne få ham til å åpne seg litt for meg. Og mange spennende mennesker var der på grunnlovsdagen vår. Foto: www.snl.com

Jeg er glad for kommentarer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: